FURMINIRANJE

Za vreme proleća, psi rase mops, staford, labrador i buldog počinju sa odbacivanjem svoje poddlake koja ih je štitila tokom zime i linjaju se više nego uobičajno. Bez obrizra na to što su to pasmine s kraćom i oštrijom dlakom, u ovom periodu redovne su mušterije gruming salona.

Za ovaj tip rase, procedura furminiranja, odnosno, uklanjanjanja “mrtve” dlake i poddlake je preporučljivo najmanje dva puta godišnje, kako bi kvalitet njihove dlake bio u punom sjaju tokom cele godine. Na ovaj način uklanja se veliki deo zimskog krzna, i samim tim smanjuje linjanje psa i do 80 odsto.

Furminiranjem se posebnom tehnikom i preparatima tretiraju i koža i krzno. Kad se koža oslobodi viška dlake u opadanju, vlasnici su mirni do sledećeg perioda rasta nove dlake, a i našim ljubimcima je mnogo prijatnije

TRIMOVANJE

Trimovanje je takodje tehnika šišanja, tačnije skraćivanja dlake alatom koji je za to predvidjen, trimerom. Taj tretman je zapravo  čupkanje dlake preko oštrog nožića, kojim odstranjujemo mrtvu dlaku i omogućujemo zdravoj dlaci da se regeneriše.
Ovaj način tretiranja dlake primenjuje se kod oštrodlakih kućnih ljubimaca.
Ovakav tretman predlažemo ponavljati na svake dve nedelje, kako bi dlaka psa bila gusta, oštra I ostala jaka.
Svakako pre skraćivanja dlake ovo tehnikom neophodno je kupanje i feniranje ljubimca.

KUPANJE

Koja god rasa da je u pitanju, s kupanjem je dobro početi dok je pas još uvek mlad kako bi se polako navikao na tu vrstu obaveze. Kada je u pitanju prvo kupanje šteneta, vlasnik treba biti posebno pažljiv kako se pas ne bi uplašio i doziveo negativno iskustvo zbog kog bi kasnije u širokom luku izbegavao vodu.

U ovom zadatku vam mi možemo pomoći. Strpljenje našeg stručnog grumera, i želja da kuca iz našeg salona izađe vesela, čista i mirisna, pomoći će vam oko ovog, naizgled teškog poduhvata. Vaše je samo da, sa potpunim poverenjem, ostavite vašeg ljubimca kod nas, a mi ćemo, u odnosu na tip dlake, uzrast i kompletno stanje psa, odrediti tip šampona i tretmana koijm će biti tretiran.

ŠIŠANJE

Kada su u pitanju dugodlaki kućni ljubimci šišanje je dosta češće zbog same higijene psa.
Visoke spoljne temperature dovode do pregrejavanja tela psa, pa tako šišanje na kratke frizure omogućava vlasnicima i ljubimcima da lakše prebrode neprijatne vrućine i reše se neprijatnih mirisa i infekcija koje mogu nastati.

 

Takodje, šišanje kućnih ljubimaca je preporučljivo za one vlasnike koji nemaju vremena da se posvete održavanju higijene I spada u deo osnovne higijene i održavanja dlake. Važno je znati da se krzno ljubimca neguje i održava tokom cele godine, posebno ako žive u kućnim uslovima.

Vreme između dva šišanja ne bi trebalo da bude duže od dva meseca kako bi pas bio uredan.

Šišanje je važno, jer se na taj način uklanja i mrtva dlaka iz krzna, a nakon toga psi svojim kućama odlaze uredni i čisti.

Potrebno je I voditi računa o redovnom održavanju delova ispod pazuha, na stomaku, između jastučića na šapama i intimnih regija. To su mesta koja često mogu stvoriti problem ljubimcu, pa je preventiva redovno šišanje i negovanje tih delova tela.

Skraćivanje noktiju, dlake u ušnim kanalima i čišćenje cerumena, takođe neophodna stavka kako bi mezimac bio zdrav i čist.